Welk webshop systeem is het beste?
30 december 2020 

Welk webshop systeem is het beste?

Je hebt net een bedrijf opgestart en een webshop maken is misschien een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het laten zien aan de wereld dat jouw bedrijf ook echt bestaat. Via verschillende tools kun je gemakkelijk zelf een webshop bouwen, maar welke webshop systemen zijn het beste om te gebruiken en waar moet je allemaal opletten bij het kiezen van een webshop systeem? Ik vertel het je graag in dit blog!

Het kiezen van het beste webshop systeem: waar moet je opletten?

Een van de meest gekozen systeem om een webshop op te bouwen is WordPress en hier worden vaak plugins voor gekozen van Woocommerce. WordPress heeft ook de optie om te kiezen voor ‘all in one SaaS-software’ die speciaal is ontwikkeld voor het opstarten van een webshop. Bij het bouwen van je webshop zul je misschien al bepaalde voorkeuren hebben en heb je misschien twijfels over wat het beste werkt. In de volgende punten vertel ik je waar je op kunt letten bij deze twijfels:

1. Gebruiksvriendelijkheid

Tegenwoordig hoef je niet gespecialiseerd te zijn in programmeren om zelf een webshop op te zetten. Verschillende systemen zoals WordPress bieden je de mogelijkheid om te kiezen voor een eenvoudige pagebuilder. Deze pagebuilder heeft eigenlijk een standaardtemplate die jij zelf kunt invullen naar wens. Denk hierbij aan artikelen, producten en het up-to-date houden van je content. Vaak kun je dit template aanpassen naar de huisstijl van je bedrijf en er zelf dingen aan toevoegen.

2. Zoekmachine optimalisatie

De vindbaarheid van je webshop is uiteindelijk het meest belangrijke van alles. Het is erg belangrijk om te checken of het webshop systeem waar je voor kiest zoekmachine vriendelijk is en er voor zorgt dat je webshop hoog in de ranking van Google komt met de juiste keywords.

3. Geschikt voor alle devices

Het bekijken van een webshop doen we vaker via een mobiel dan desktop. Het is daarom belangrijk dat jouw webshop op zowel mobiel als op desktop makkelijk en goed te bekijken is met als gevolg dat mensen op jouw webshop gaan bestellen. Wanneer dit niet het geval is kun je sneller (potentiële) klanten verliezen en dat zou zonde zijn!

4. Genoeg betalingsmogelijkheden

Op het moment dat mensen iets op je webshop gaan bestellen willen zij vaak graag met Ideal, creditcard of PayPal kunnen betalen. Tegenwoordig kun je zelfs voor optie ‘achteraf betalen’ kiezen! Bij het maken van een keuze voor een betalingspagina kun je het beste de betalingspagina kiezen die meerdere betalingsmogelijkheden biedt om het voor je (potentiële) klanten zo eenvoudig mogelijk te maken.

5. De prijs van een webshop systeem

Er zijn verschillende systemen die gratis zijn en die je eventueel voor een bepaalde prijs, vaak per maand, kunt upgrade. Het voordeel van een gratis systeem is natuurlijk dat je minder kosten hebt. Een nadeel hiervan is dat je vaak beperkt bent in het toepassen van verschillende functies. Het betalen voor een systeem is zeker de moeite waard wanneer je jouw webshop helemaal naar wens wil maken en het zo gebruiksvriendelijk mogelijk wil maken.

6. Het koppelen met andere systemen

Is je bedrijf flink aan het groeien en wil je uiteindelijk je online business verder uitbreiden door middel van automatisering? Dan is het goed om bij het kiezen van een webshop systeem er op te letten dat deze gekoppeld kan worden met andere systemen zoals marketingsystemen of boekhoudingssystemen.

7. Open Source of Software as a Service?

Bij verschillende webshop systemen kun je kiezen tussen Open Source of Software as a Service (SaaS). Het voordeel van Open Source is dat je je webshop kunt aanpassen naar jouw wensen en huisstijl. Een nadeel van Open Source is dat je zelf de hosting moet regelen en updates moet installeren. Het voordeel van Software as a Service is dat je met de hosting en updates geen rekening hoeft te houden. Het nadeel is wel dat je beperkt bent in het toepassen van jouw wensen en huisstijl. Kijk dus voor jezelf wat jij het fijnst vindt!

De beste webshop systemen

Nu je weet waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van het beste webshop systeem hebben we hier een aantal systemen voor je op een rij gezet die het meest populair zijn.

WordPress + Plug & Pay

Het fijne van WordPress is dat je jouw webshop volledig kunt ombouwen naar jouw wensen en huisstijl. Dankzij Plug & Pay kan er online betaald worden op je website en zorgt het ervoor dat het betaalproces zo soepel mogelijk verloopt. Let op, Plug & Pay is niet bedoeld voor grote webshops en kan alleen gebruikt worden bij het verkopen van maximaal 10 producten.

Lightspeed

Wanneer je kiest voor Software as a Service waar ik je eerder in dit blog over hebt verteld, dan is Lightspeed een goed webshop programma. Lightspeed is een grote, goede aanbieder en er zijn veel plug-ins beschikbaar.

Magento

Als je voorkeur uitgaat naar een Open Source webshop software, dan is Magento een goede keuze! De mogelijkheden binnen Magento zijn vrij uitgebreid en je kunt je webshop geheel naar wens maken.

Shopify

Shopify is oorspronkelijk Canadees en biedt een Software as a Service aan in verschillende pakketten. Wanneer je van plan bent om je producten internationaal te verkopen is deze software zeker aan te raden! De prijs van de software ligt aan het pakket wat je kiest. Zo heeft elk pakket zijn eigen voordelen en mogelijkheden.

Begin direct met het bouwen van je webshop! 

Het kiezen uit de vele verschillende webshop systemen is niet makkelijk, maar ik hoop je met dit blog meer duidelijkheid te hebben gegeven. Je weet nu waar je op moet letten en welke softwares goed staan aangeschreven voor zowel Open Source als voor Software as a Service. Heb je toch graag extra hulp bij het kiezen van een systeem en het opbouwen van je website? Neem dan contact met ons op en we gaan dan samen met jou kijken naar de mogelijkheden!

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haat passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen.
Reactie plaatsen