Welke stockfoto-opties kan ik gebruiken voor mijn website?
10 september 2020 

Welke stockfoto-opties kan ik gebruiken voor mijn website?

Je bent bezig met het bouwen van een website voor je onderneming en hier horen natuurlijk ook mooie, duidelijke afbeeldingen bij. Bij het gebruik maken van afbeeldingen loop je vaak tegen het probleem op dat ze niet rechtenvrij zijn en je hiermee het risico kan lopen op schadeclaim. Om dit te voorkomen hebben we een aantal websites op een rijtje gezet waar jij stock foto’s vandaan kunt halen om je website compleet te maken! But first things first!

Waarom zou je foto’s gebruiken?

Foto’s zijn allereerst aantrekkelijk voor bezoekers van je website en ook op social media wordt veel gebruik gemaakt van foto’s. Een plaatje zegt toch meer dan 1000 woorden. Een website met alleen tekst zal het minder doen dan een website met foto’s. Je website wordt er een stuk visueler van en zal ook aantrekkelijk zijn voor je bezoekers.

Op social media klikken mensen sneller op een bericht met een foto, dan zonder foto. Zelfs op Instagram is het zo dat je daar alleen maar foto’s kunt delen.

Tot slot zijn foto’s op je website ook goed voor de SEO ofwel zoekmachineoptimalisatie. Hoe werkt dat dan? Nou als je de zoekwoorden toevoegt aan de bestandsnaam en de alt tag van een afbeelding waar je op gevonden wilt worden, dan scoor je punten bij Google!

Kortom: genoeg redenen om afbeeldingen te gebruiken op je website en social media.

Zorg er wel voor dat je niet zomaar foto’s gaat plukken van internet, maar dat je rechtenvrije foto’s gebruikt. Of natuurlijk foto’s die je zelf hebt gemaakt.

Wat zijn rechtenvrije foto’s?

Rechtenvrije foto’s zijn foto’s die je gratis of na eenmalige betaling onbeperkt mag gebruiken. Je koopt een foto voor een paar euro en je krijgt dan recht om die foto te gebruiken op je website, social media, noem maar op.

Het gebruiken van rechtenvrije foto’s brengt een groot voorbeeld met zich mee, namelijk dat je geen gedoe krijgt met rechten. Als je foto’s gebruikt van andere die niet rechtenvrij zijn, kun je aangeklaagd worden. Met rechtenvrije foto’s weet je je ook zeker dat je nooit problemen krijgt.

Gratis stockfoto-websites

Dankzij stockfoto-websites kun je op een gemakkelijke manier kiezen uit honderden rechtenvrije beelden die je kunt gebruiken voor op je website. Voor gratis stockfoto’s kun je terecht bij de volgende websites:

1. Pexels.com heeft een ruim aanbod aan verschillende afbeeldingen van hoge kwaliteit. De website heeft een zoekbalk waardoor je gemakkelijk per thema een afbeelding kunt zoeken.

2. Unsplash.com heeft vooral abstracte en kunstzinnige foto’s die je gemakkelijk kunt downloaden.

3. Pixabay.com heeft een beeldbibliotheek met meer dan 1,6 miljoen afbeeldingen en video’s. Fotografen delen via deze website hun prachtige foto’s en deze kun jij gratis downloaden. Alle beelden zijn uiteraard rechtenvrij.

Betaalde stockfoto-websites

Wanneer je ervoor kiest om je aan te melden bij een betaalde stockfoto-website heb je verschillende voordelen. Zo heb je een ruime keus uit afbeeldingen, waardoor je voor elk onderwerp of thema altijd wel een goede afbeelding vindt. Ook heb je toegang tot unieke foto’s die je op gratis stockfoto-websites niet zult vinden.

1. Shutterstock.com is een van de meeste bekende websites als het gaat om stockfoto’s. Op deze website vind je meer dan 300 miljoen rechtenvrije beelden van hoge kwaliteit. Naast afbeeldingen hebben ze ook een ruim aanbod aan video’s en zelfs muziek! Op de website vind je verschillende categorieën met bijpassende afbeeldingen of je typt een zoekterm in bij de zoekbalk. Dagelijks komen er 113.000 nieuwe afbeeldingen bij en je kunt kiezen uit verschillende soorten abonnementen.

2. iStockphoto.com biedt vele hoge kwaliteit foto’s aan die zij op hun website overzichtelijk hebben verdeeld over verschillende categorieën. Wanneer je een account hebt kun je ook verschillende boards maken waar jij je favoriete foto’s van iStock kunt opslaan.

3. Depositphotos.com heeft een ruim aanbod aan rechtenvrije stockfoto’s, vectorafbeeldingen en video’s. Ook op deze website zijn alle beelden netjes verdeeld over verschillende categorieën, waardoor je een goed overzicht hebt.

Toestemming vragen

Heb je toch een hele leuke afbeelding op Google gezien die graag wilt gaan gebruiken voor op je website? Je kunt uiteraard altijd toestemming vragen aan de maker van de afbeelding met de vraag of je deze mag gebruiken. Hiervoor kun je eventueel aanbieden om de maker van de afbeelding te benoemen, zodat je diegene credits geeft of je spreekt af om een bedrag over te maken naar de maker.

Bewaar voor de zekerheid altijd alle toestemming-mails!

Zelf toffe foto’s en illustraties maken

Voor het hebben en gebruiken van mooie en vooral unieke beelden voor op je website kun je deze natuurlijk ook zelf maken! Plan bijvoorbeeld een dag in om goede kwaliteit foto’s te maken van de producten die je verkoopt in een leuk sfeerbeeld of andere leuke sfeerbeelden van jou en je bedrijf. Let hierbij wel op dat je een camera gebruikt die goede kwaliteit foto’s levert, zodat deze scherp genoeg zijn voor op je website!

Wanneer je zelf beelden hebt geschoten en deze nog verder wil vormgeven, kun je dit gemakkelijk doen via een programma als Canva. In een eerder geschreven blog “Eigen content maken met Canva” beschrijven we stap voor stap de mogelijkheden via Canva en hoe je dit eenvoudig kunt gebruiken! Op Canva kun je naast het gebruik maken van toffe templates ook illustraties maken met de verschillende iconen, stickers en symbolen die ze aanbieden.

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haat passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen.
Reactie plaatsen